Лекарите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ Александровска са извършили скъпоструваща

...
Лекарите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ Александровска са извършили скъпоструваща
Коментари Харесай

Анонимен дарител спаси млад мъж с тежко заболяване

Лекарите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ " Александровска " са извършили скъпоструваща животоспасяваща интервенция на 24-годишен мъж, като за нея е съдействал донор, поискал анонимност.

Специалистите са сложили на пациента имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD).

Младият мъж има заболяване, наречено Таласемия майор, при което в тялото се натрупва желязо. Заради непровеждано лекуване до този миг той страда от тежко затруднение на сърцето, което води до нарушена помпена функционалност и появяването на рискови аритмии.

„ При вярно извършена терапия мъжът има късмет да бъде отчасти или изцяло възобновен, само че с цел да се случи това, трябваше да бъде вградено устройство, което да улавя и погасява рисковите аритмии и да защищава от тъй наречените неочаквана сърдечна гибел “, изяснява доктор Светослав Куртев, завеждащ отделението по Електрокардиостимулация и електрофизиология в кардиологичната клиника.

Този вид терапия не се покрива напълно от Здравната каса и пациентите са принудени да доплащат големи суми. Често заради финансови аргументи се отхвърлят от лекуването, заради което смъртността при тази група пациенти доближава към 20% годишно.

„ Благодарение на донор, поискал да остане неизвестен, момчето получи късмет да се лекува и възвърне изцяло ”, прибавя доктор Куртев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР